Kroję polędwiczkę w cienkie plasterki i smażę z dodatkami. To najlepsza wersja tego mięsa, jaką znam

Dodano:
Polędwiczka wieprzowa w sosie Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Polędwiczkę wieprzową zwykle piekłam w całości. Jednak odkąd usmażyłam ją w postaci cieniutkich plasterków, zachwyciłam się jej smakiem. Aromatyczny sos był doskonałym dopełnieniem tego szybkiego dania.

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Doskonale smakuje obsmażona i krótko pieczona, jednak wersja smażona w postaci cieniutkich plasterków zachwyciła mnie miękkością i delikatnością. Sprawdźcie, jak przygotować to szybkie danie z patelni.

Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by była miękka?

Polędwiczka wieprzowa jest dość łatwa w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o jednym – to delikatne, chude mięso nie lubi długiego pieczenia, ani smażenia. Wtedy bowiem robi się suche i twarde. By więc polędwiczka była miękka, można ją zrumienić na patelni, a potem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Można też krótko zrumienić i poddusić ją na patelni.

Jak zrobić na patelni polędwiczkę wieprzową w sosie?

Do tej potrawy polędwiczkę wieprzową należy pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu błyskawicznie się usmażą i szybko zmiękną. Potem przekładam je do wcześniej przygotowanego sosu pieczarkowo-śmietanowego i całość krótko duszę. Tę potrawę robi się szybko, a smakuje doskonale.

Przepis: Polędwiczka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Plasterki polędwiczki wieprzowej duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oczyść z błon, a potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw.
  2. Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je często mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, odparuj większość płynu. Dodaj śmietankę, duś całość 5 minut.
  3. Smażenie i duszenia polędwiczkiNa drugiej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej plasterki mięsa, często je mieszając. Przełóż je do duszącego się sosu. Całość wymieszaj, podgrzewaj 3-5 minut. Mięso z sosem podaj np. na kluskach, posyp je posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać polędwiczkę wieprzową w sosie?

Polędwiczka wieprzowa z patelni ze względu na sos doskonale smakuje z dodatkiem klusek ziemniaczanych. Dobrze tu sprawdzą się kluski śląskie, gnocchi czy kopytka. Można też podać ją z makaronem lub gotowanymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko. Dopełnieniem całości będą gotowane warzywa lub lekka surówka, np. surówka z marchewki czy surówka z kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...